Je weet dat ik een fan ben van online aardrijkskundespellen die al heel lang bestaan. Ik heb genoten van games als GeoGuessr als mijn go-to-game om de analyse van culturele landschappen en kaartnavigatievaardigheden te verfijnen. Globle, Countryle en Worldle hebben allemaal geprofiteerd van de populariteit van Wordle, en er is nu een nieuwe hiervan: REIZEN. Hieronder vindt u een korte introductie van al deze online aardrijkskunde-/kaartspellen.
REIZEN samenvatting: Travle noemt twee willekeurige landen, en je moet de meest directe landroute tussen de landen tekenen met als doel het aantal staten te minimaliseren, en niet zozeer het aantal kilometers.
LAND samenvatting: Dit is degene die het meest afhankelijk is van geografische informatie, omdat de hints zich richten op echte gegevens. Je raadt welk land dan ook, en de hints zullen je vertellen of het eigenlijke mysterieuze land een grotere of kleinere bevolking heeft, een warmer of kouder klimaat… dus dat betekent dat de gissingen niet alleen gebaseerd zijn op geluk of ingevingen, maar op een soort evaluatie.
WERELD samenvatting: Worldle (niet verkeerd gespeld, maar de twee L’s zijn een mondvol). Deze toont een overzicht van een bepaald land en vertelt u de afstand tot het daadwerkelijke land om verdere gissingen te helpen. Hoe beter je de wereldkaart kent, hoe minder “gissen” er is, maar nog steeds leuk.
GLOBEL samenvatting: Het spel is vrij eenvoudig, maar laat je niet misleiden door te denken dat het gemakkelijk zal zijn. Net als het oude spel waarbij de ene speler naar een item in de kamer zoekt, terwijl de andere spelers ‘heet’ of ‘koud’ roepen totdat de speler het object vindt, toont deze website een wereldbol en kleurt hij je keuze op basis van hoe nauwkeurig je gok is met een rode kleurverloop (wit=ijskoud, diep bordeaux=roodgloeiend). Elke dag hebben ze een nieuw mysterieus land dat je kunt raden, maar de wereldbol die erop wordt weergegeven laat geen internationale grenzen zien. Dit leuke nieuwe raadspel vereist een sterke mentale kaart en een beetje geluk…iets dat de hersenen van de leerlingen aan het begin van de les op scherp zet, vooral voor de competitieve types.
GEOGUESSR samenvatting: Dit is de grootvader van allemaal. Als kind vroeg ik me af of ik, als ik ergens ver van huis wakker werd, zou kunnen weten waar ik was door alleen maar naar de plaatsen om me heen te kijken (ik was van oudsher een geo-nerd). GeoGuessr komt het dichtst in de buurt van het feit dat je verdwaald bent in de wereld en moet uitzoeken waar je bent zonder dat je wordt weggesleept. GeoGuessr toont 5 locaties in GoogleMaps “StreetView” en je moet raden waar de afbeeldingen zich bevinden. U kunt in StreetView pannen en inzoomen om het landschap te verkennen en meer contextuele aanwijzingen te vinden over waar die locatie zich bevindt. Het is een fantastische verkenningsoefening.
SETERRA samenvatting: Dit is mijn favoriete app die ik kan aanbevelen om de basisprincipes van een kaartquiz op te frissen. Als je leerlingen nodig hebt om te leren waar de dingen in de wereld zijn, zonder lestijd te hoeven besteden aan kaartquizzen en dergelijke, dan is deze app geweldig. Het heeft basisquizzen over landen en hoofdsteden voor wereldregio’s, maar het heeft ook een aantal moeilijkere quizzen voor degenen die een uitdaging nodig hebben/willen (Seterra is eigendom van GeoGuessr).
STADSLICHTEN BIJ NACHT: De 14 vragen uit een artikel in The Guardian tonen de omtrek, het rasterpatroon en (mogelijk) de kustlijn met rivieren die door de stad stromen. Het gaat daarbij niet alleen om het kennen van een stad, maar ook om het identificeren van regionale en stedelijke patronen.
TAGS: trivia, leuk.